ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Φρουρός Λεμφαδένας

 

Τι είναι ο φρουρός λεμφαδένας


Ο φρουρός λεμφαδένας είναι ο πρώτος λεμφαδένας της μασχαλιαίας χώρας που δέχεται την απορροή της λέμφου από τα λεμφαγγεία του μαστού άρα και τα καρκινικά κύτταρα που διασπείρονται λεμφογενώς.
Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που δεν έχουμε ψηλαφητούς μασχαλιαίους λεμφαδένες, αν βρούμε αυτόν τον πρώτο λεμφαδένα και τον εξετάσουμε ιστολογικά (βιοψία), θα έχουμε μια εικόνα για την πιθανή κατάσταση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης. Δηλαδή, αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι αρνητικός για κακοήθεια, η πιθανότητα να είναι διηθημένοι οι λεμφαδένες της μασχάλης είναι απειροελάχιστος, οπότε δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Με αυτήν την προσέγγιση αποφεύγεται μια εκτεταμένη και άσκοπη χειρουργική επέμβαση (ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης) που δεν είναι απαλλαγμένη από μεταγχειρητικές επιπλοκές, όπως λεμφοίδημα (οίδημα-‘πρήξιμο’ του άνω άκρου), δυσκινησία του άνω άκρου κα.

 

Τεχνική ανεύρεσης του φρουρού λεμφαδένα


Προτού η ασθενής μεταβεί στο χειρουργείο, γίνεται έγχυση ραδιοϊσοτοπικού φαρμάκου πέριξ της θηλής. Το φάρμακο μετακινείται με τα λεμφαγγεία και καθηλώνεται στους λεμφαδένες και πρωτίστως στον φρουρό λεμφαδένα. Με ειδικό μηχάνημα που δίνει κρούσεις του ραδιοφαρμάκου, κατά την ώρα του χειρουργικής επέμβασης, ανευρίσκεται η θέση του λεμφαδένα φρουρού.
Με την ίδια ακριβώς τεχνική, αμέσως μόλις κοιμηθεί η ασθενής στο χειρουργικό τραπέζι, γίνεται έγχυση γύρω από τη θηλή και ειδικής χρωστικής ουσίας, η οποία κινούμενη επίσης με τα λεμφαγγεία, καθηλώνεται στον φρουρό λεμφαδένα και τον χρωματίζει μπλε.
Έτσι, με δύο παράλληλες διαδικασίες, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εντοπίζουμε τον φρουρό λεμφαδένα, τον αφαιρούμε και τον αποστέλλουμε για ιστολογική εξέταση (ταχεία βιοψία).

 
 
Category
Καρκίνος Μαστού
Call Now Button