ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Καλοήθεις όγκοι

Ινοαδένωμα

Τι είναι το ινοαδένωμα

Το ινοαδένωμα είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος του μαστού. Εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες, συνήθως ως μονήρης όγκος στον έναν μαστό. Λιγότερο συχνό εύρημα είναι περισσότερα του ενός ινοαδενώματα στον ίδιο ή και στους δύο μαστούς.

Το ινοαδένωμα δεν εξαλλάσσεται σε καρκίνο. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στην περιφέρεια ή σπανιότερα στο κέντρο του όγκου.

 

Συμπτώματα του ινοαδενώματος

Το ινοαδένωμα κλινικά εμφανίζεται ως ψηλαφητός, ανώδυνος, κινητός όγκος. Το μέγεθός του κυμαίνεται σε 1-3 εκ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί και τα 10 εκ. (γιγαντιαίο ινοαδένωμα). Στον απεικονιστικό έλεγχο χαρακτηριστικό είναι το ομαλό περίγραμμα του όγκου, περιβαλλόμενο από υγιή ιστό.

Αντιμετώπιση του ινοαδενώματος
Το ινοαδένωμα συνήθως απλά το παρακολουθούμε με υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Χειρουργική αφαίρεσή του κρίνεται απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν το μέγεθος στην πρώτη εμφάνιση είναι > 2-3 εκ.
  • Αν η ηλικία ασθενούς > 25-30 ετών
  • Αν παρατηρηθεί ταχεία αύξηση του μεγέθους του όγκου
  • Αν υπάρχει υποψία κακοήθειας στην κλινική εξέταση, την μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα
  • Για αισθητικούς/ψυχολογικούς λόγους της ασθενούς

 

Φυλλοειδής όγκος

Τι είναι ο φυλλοειδής όγκος

Ο φυλλοειδής όγκος είναι σπάνιος, τις περισσότερες φορές καλοήθης όγκος του μαστού. Προσομοιάζει στην αρχή με το ινοαδένωμα, όταν έχει μικρό μέγεθος. Στη συνέχεια όμως ο φυλλοειδής όγκος έχει την τάση να αποκτά χαρακτηριστικά μεγάλο μέγεθος. Η βιοψία θα δείξει αν ένα μεγάλο ινοαδένωμα είναι φυλλοειδής όγκος για αυτό τον λόγο συνιστάται η εκτομή του ογκιδίου άνω των 2 εκ.

 

Συμπτώματα του φυλλοειδή όγκου

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ένας ψηλαφητός όγκος στο μαστό που μεγαλώνει γρήγορα. Η απότομη αύξηση δεν υποδηλώνει κακοήθεια.

 

Αντιμετώπιση του φυλλοειδή όγκου

Ο φυλλοειδής όγκος αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

  • Απλή εκτομή επί υγιών ορίων είναι συνήθως αρκετή.
  • Ευρύτερη εκτομή απαιτείται σε περιπτώσεις που ο όγκος παρουσιάζει τάσεις τοπικής υποτροπής (διευκρινίζεται ότι οι υποτροπές δεν σχετίζονται με κακοήθεια) ή οριακή εικόνα κακοήθειας στη βιοψία.
  • Ριζική μαστεκτομή γίνεται αν βρεθούν στοιχεία κακοήθειας (σάρκωμα).

 

Λίπωμα μαστού

Τι είναι το λίπωμα μαστού

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος του μαστού. Αποτελείται από ώριμα λιπώδη κύτταρα που περιβάλλονται από λεπτή ινώδη κάψα. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί βασικό μέρος της φυσιολογικής σύστασης του μαστού. Το λίπωμα στο μαστό μπορεί να είναι μικρό ή να αποκτήσει σταδιακά μεγάλες διαστάσεις. Η διάγνωσή του είναι εύκολη και δεν περιπλέκεται με άλλες παθήσεις. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες.

 

Συμπτώματα του λιπώματος μαστού

Το λίπωμα μαστού είναι ένα μαλακό, ανώδυνο, κινητό και καλά περιγεγραμμένο μόρφωμα, που απεικονίζεται τις περισσότερες φορές στο υπερηχογράφημα και την μαστογραφία.

 

Αντιμετώπιση του λιπώματος μαστού

Χειρουργική εξαίρεση απαιτείται για λόγους αισθητικούς ή όταν υπάρχει υπόνοια κακοήθειας (λιποσάρκωμα).

 

Αιμαγγείωμα

Το αιμαγγείωμα συνήθως ανευρίσκεται στον απεικονιστικό έλεγχο (μαστογραφία, υπερηχογράφημα). Σπάνια είναι ευμεγέθης όγκος ώστε να είναι ψηλαφητός.
Αν το μέγεθός του είναι > 2εκ. πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αιμαγγειοσαρκώματος.

 

Αιμάτωμα

Συνήθως υπάρχει ιστορικό πρόσφατου τραυματισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αιμάτωμα απορροφάται. Αν δεν απορροφηθεί και οργανωθεί σε μάζα μπορεί η κλινική εικόνα να μοιάζει με του καρκίνου.

Ανησυχία προκαλείται όταν εμφανίζεται αυτόματα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός, οπότε πρέπει να αποκλειστεί ο καρκίνος.

 

Category
Καλοήθεις Παθήσεις
Call Now Button