ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Κύστεις

Τι είναι η κύστη μαστού

Οι κύστεις αποτελούν πολύ συνηθισμένο εύρημα στους μαστούς. Μπορεί να είναι μονήρης (μία κύστη μόνο) ή πολλαπλές (διάσπαρτες σε έναν ή και τους δύο μαστούς). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ψηλαφητές και γίνονται αντιληπτές είτε από την ίδια τη γυναίκα κατά την αυτοεξέταση είτε από τον γιατρό ( εξαρτάται από τη θέση της κύστης και το μέγεθος των μαστών) αλλά πολύ συχνά είναι αψηλάφητες και ανευρίσκονται στον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η ψηλάφησή τους από την ίδια τη γυναίκα συνήθως προκαλεί άγχος και φόβο γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι απλές κύστεις δεν υποκρύπτουν κακοήθεια και παρακολουθούνται υπερηχογραφικά.

 

Αντιμετώπιση της κύστης μαστού

Απαιτείται αντιβιοτική αγωγή ή/και χειρουργική παροχέτευση σε περίπτωση φλεγμονής ή αποστήματος (οι συνηθέστερες επιπλοκές των κύστεων του μαστού).

Αν στον προληπτικό έλεγχο παρατηρηθεί διαταραχή της τοιχωματικής αρχιτεκτονικής των κύστεων, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος για αποκλεισμό κακοήθειας με παρακέντηση και λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση ή ενίοτε χειρουργική αφαίρεση και βιοψία.

Category
Καλοήθεις Παθήσεις
Call Now Button